KHONKAEN UNIVERSITY SUSTAINABLE COURSES & Education in KKU
Khon Kaen University is presently aiming at Education Transformation, with new programs developed that answer the social
needs, and programs that will be open for all age groups that emphasize lifelong learning.Our students are being trained to possess different skills, including the thinking skill of the world population in the 21st Century and the necessary thinking skills for the age of 4th Industrial Revolution, i.e., Computational Thinking and Statistical Thinking.In addition, Khon Kaen University has developed a curriculum based on sustainable development for the integration of teaching and learning management, research, academic services and student development.
There are 294 courses that are integrated with sustainable development, for example:






SDG Related Courses
Faculty of Agriculture
Faculty of Architecture
Faculty of Associated Medical Sciences
Faculty of Business Administration and Accountancy
Faculty of Dentistry
Faculty of Economics
Faculty of Education
Faculty of Engineering
Faculty of Fine and Applied Arts
Faculty of Humanities and Social Sciences
Faculty of Interdisciplinary Studies
Faculty of Law
Faculty of Medicine
Faculty of Nursing
Faculty of Pharmaceutical Sciences
Faculty of Public Health
Faculty of Science
Faculty of Technology
Faculty of Veterinary Medicine
Graduate School
International College
College of Computing
College of Graduate Study in Management
Total 294 courses
And other Specific Courses on Sustainability as [Link]
News
การเพาะพันธุ์ปลาเศรษฐกิจ: เส้นทางสู่ความมั่นคงทางอาหารและการพึ่งพาตนเองของชุมชนกุดทิง
ความมั่นคงทางอาหารกลายเป็นประเด็นสำคัญระดับประเทศชุมชนรอบแหล่งน้ำกุดทิงในจังหวัดบึงกาฬก็เผชิญกับความท้าทายในการเข้าถึงแหล่งโปรตีนคุณภาพและการสร้างรายได้จากทรัพยากรท้องถิ่น การพึ่งพาการซื้อลูกพันธุ์ปลาจากภายนอกไม่เพียงแต่สร้างภาระทางการเงินให้กับชุมชน แต่ยังทำให้ขาดความยั่งยืนในการจัดการทรัพยากรประมงของตนเอง
ประมงน้ำน้อย: นวัตกรรมเกษตรยั่งยืนเพื่อความมั่นคงทางอาหารและรายได้ชุมชน
ทรัพยากรน้ำกำลังขาดแคลนและความต้องการโปรตีนจากสัตว์น้ำเพิ่มสูงขึ้น การหาทางเลือกในการเลี้ยงสัตว์น้ำที่ใช้น้ำน้อยและเป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อมจึงกลายเป็นความจำเป็นเร่งด่วน สาขาวิชาประมง คณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น ร่วมกับเทศบาลตำบลเมืองเก่า จังหวัดขอนแก่น ได้ตระหนักถึงศักยภาพของเทคโนโลยีการเลี้ยงสัตว์น้ำแบบประหยัดน้ำ
อบรมต่อยอดผลิตภัณฑ์ชุมชนจากข้าวเม่าหัก: สร้างสรรค์นวัตกรรมอาหารท้องถิ่นสู่ความยั่งยืน
ในภูมิทัศน์ของภาคตะวันออกเฉียงเหนือที่อุดมไปด้วยภูมิปัญญาการเกษตรและความหลากหลายของพืชพันธุ์ท้องถิ่น ข้าวเม่า ซึ่งเป็นข้าวพันธุ์โบราณที่มีคุณค่าทางโภชนาการสูง กำลังเผชิญกับความท้าทายในการสร้างมูลค่าเพิ่มจากผลผลิตที่เหลือใช้ ข้าวเม่าหัก ที่ในอดีตอาจถูกมองว่าเป็นเพียงผลพลอยได้ที่มีมูลค่าต่ำ กลับกลายเป็นโอกาสทองในการสร้างผลิตภัณฑ์อาหารใหม่ที่มีเอกลักษณ์และมูลค่าเพิ่ม
อบรมยกระดับผลิตภัณฑ์ชุมชนจากมะระขี้นก เสริมสร้างองค์ความรู้และทักษะการแปรรูปแก่ชุมชน: ประตูสู่การเรียนรู้ตลอดชีวิตและการพัฒนาที่ยั่งยืน
มหาวิทยาลัยขอนแก่นผ่านศูนย์ประสานงานโครงการอันเนื่องมาจากพระราชดำริ ร่วมกับคณะศิลปศาสตร์และวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยราชภัฏร้อยเอ็ด จึงได้จัดอบรมยกระดับผลิตภัณฑ์ชุมชนจากมะระขี้นก ณ วิสาหกิจชุมชนผู้ปลูกผักปลอดภัยบ้านสำราญ ตำบลเมืองบัว อำเภอเกษตรวิสัย จังหวัดร้อยเอ็ด เพื่อเสริมสร้างองค์ความรู้และทักษะการแปรรูปแก่ชุมชน